Läkemedel mot håravfall

Det finns två godkända läkemedel för att bromsa håravfall och de innehåller substanserna finasterid och minoxidil. Dessa har funnits på den amerikanska marknaden i över 20 år och är väl beprövade.

 

 

Finasteride3

Finasterid

Finasterid är substansen som ingår i läkemedlet Propecia. Detta preparat är endast för män då ämnet kan framkalla svåra skador på fostret hos gravida kvinnor.

Propecia verkar genom att hämma det enzym, 5-alfa reduktas, som får testosteron att bilda dihydrotestosteron, DHT. DHT är det ämne som ger upphov till manligt ärftligt håravfall och i viss mån även kvinnligt ärftligt håravfall – det vill säga genetiskt håravfall.

Det är den individuella känsligheten mot enzymet som avgör hur kraftigt håravfallet blir. Vid genetiskt håravfall hämmas tillväxten hos nya hårstrån samtidigt som de befintliga krymper och till sist försvinner.

Genom att minska känsligheten för enzymet och således bildandet av DHT bromsar Finasterid denna process.

Minoxidil

Minoxidil är det ämne som varit godkänt allra längst som ett preparat mot håravfall. Amerikanska forskare jobbade med att ta fram nya hjärtmediciner och såg då hur en del försöksdjur fick ökad hårtillväxt. Läkemedlets effektivitet mot håravfall märktes således lite av en slump.

Minoxidil ökar blodkärlens diameter och vilket ger ökat blodflöde i artärerna. Exakt hur preparatet påverkar hårets tillväxt är inte känt men teorin är att vidgade blodkärl vid hårsäckarna gör att mer syre och näringsämnen når området.

Det finns en del biverkningar att ta hänsyn till gällande Minoxidil. Kraftiga irritationer i hårbotten kan uppstå då alkoholen torkar ut huden. Vidare kan alkoholen göra att hårstråna blir spröda och mycket sköra hårstrån kan då ta skada och gå av.

Den främsta biverkningen är dock att preparatet ger ökat blodtryck, varpå personer som lider av detta inte ska ta medicinen. Det behöver inte vara farligt men kan upplevas som obehagligt med kraftigt ökad hjärtrytm.

Minoxidil kommer i Sverige som 2%- lösning för kvinnor och som 5%- lösning för män. Minoxidil säljs i Sverige under varumärken som Rogaine, Recrea och Orifarm.

 

 

Minox-3