Hårtransplantation

Vid en hårtransplantation flyttas hår från ett område som är rikt på hår, till ett område där ökad hårväxt önskas. De transplanterade hårsäckarna växer fast redan inom 24 timmar och börjar omgående producera ett naturligt hår.

Den enda permanenta behandlingen för ytterligare hårväxt

Håret som flyttas är genetiskt kodat att inte falla av vilket gör att de transplanterade håren växer för evigt.

En hårtransplantation är därför en permanent behandling för ytterligare hårväxt. Det är en behandling som innebär att flytta hår, inte bota håravfall.

Från små justeringar till att fylla stora ytor

Nordic Hair Clinic samarbetar med ett internationellt team av specialister inom området. Under åren har vi genomfört många olika typer av hårtransplantationer och tillgodosett varierande behov hos män och kvinnor.

Hjässa, vikar och hårlinje är de tre områden där de flesta önskar en ökad hårväxt. Transplantation av hår går även att göra till mindre områden som ögonbryn och skäggväxt.

Ingreppens omfattnings varierar således från mycket små kosmetiska justeringar så som att flytta hårlinjen några millimeter till att fylla ut stora ytor.

80% av ett lyckat resultat beror på konsultationen

En hårtransplantation kräver noggrann planering och stor eftertanke av dig som planerar att genomgå ett ingrepp. Vi brukar säga att 80% av ett lyckat resultat beror på konsultationen. Där går vi igenom dina individuella förutsättningar, dina förväntningar och det önskade resultatet.

Det är viktigt för oss att du som kund ges möjlighet att i lugn och ro få veta vad som är medicinskt möjligt utifrån givna omständigheter. Vid konsultationen diskuteras även priset vilket påverkas av ingreppets omfattning och hur mycket hår som flyttas.

Priser för hårtransplantation

Priserna för en hårtransplantation varierar och beror på ingreppets omfattning, ditt utgångsläge och önskat resultat. Det är viktigt att komma ihåg att antal grafts endast betyder något utifrån just dina förutsättningar.

Vid konsultationen ser vi hur många grafts som kommer att krävas för ett optimalt resultat och då fastställs också pris för ingreppet.

 

1 500 grafts 39 000kr

2 000 grafts 45 000kr

2 500 grafts 49 000kr

3 000 grafts 53 000kr

3 500 grafts 57 000kr

Hårtransplantation på olika områden

Med en hårtransplantation går det att justera hårväxten på flera olika sätt. Hårlinje, vikar och hjässa är de tre stora områden som både kvinnor och män önskar fylla ut. Ingreppens storlek, omfattning och pris varierar kraftigt beroende på hur stort område som ska fyllas ut.

Justera hårlinjen

Med en hårtransplantation är det möjligt att förändra hårlinjen på olika sätt. Det går att sänka hårlinjen, förändra dess form samt fylla ut och göra den mer markant.

Detta är oftast ett relativt litet ingrepp och det brukar inte krävas mer än 800 – 1 200 grafts. Med en transplantation kan vi även fylla ut en gles och för bred bena.

Fylla ut vikar

För män försvinner håret ofta i vikarna och många önskar då att fylla ut dessa. Normalt fylls inte hela vikarna ut med hår utan de görs endast mindre markanta.

En helt rak hårlinje är mycket ovanligt på vuxna personer och ser oftast inte naturligt ut.

Ta bort gamla ärr

Både kvinnor och män kommer till oss och vill att vi skall ta bort olika former av ärr som sitter i huden på huvudet. Det kan vara ärr från olyckor, ärr från tidigare kirurgiska ingrepp eller ärr som uppstått i samband med sjukdom.

Ärr skiljer sig mycket i form och storlek men med dagens fina teknik blir resultaten mycket bra.

Korrigering av tidigare utförda hårtransplantationer – punch grafts

För många år sedan utfördes hårtransplantationer med en teknik vid namn ”Punchgrafts”. Detta innebar att håret stansades ut från givarområdet. Man jobbade således med mycket större transplantat än idag vilket ofta resulterade i stora märken i huden.

Sådana märken kan oftast korrigeras genom enklare kirurgi kombinerat med transplantation av hår.

Hur går en hårtransplantation till?

Du skall känna dig trygg i hur en hårtransplantation. För ett optimalt resultat är det några grundläggande steg som vi går igenom.

1. Konsultation

Första steget är alltid en konsultation. Där går vi igenom dina individuella förutsättningar och reder ut samtliga frågetecken och funderingar kring ingreppet.

2. Hälsokontroll

Vi gör en hälsokontroll och går noga igenom allt som kan tänkas ha inverkan på ingreppet, till exempel om du äter några speciella mediciner.

3. Inför ingreppet

När det är dags för ingreppet skriver du på en friskförsäkran. Framför en spegel ritar vi sedan tillsammans ut de riktlinjer för var till exempel hårlinjen kommer att gå.

Vi är 100% överens innan transplantationen påbörjas.

4. Ingreppet

Premedicinering ges i form av lugnande och smärtstillande preparat. Antibiotika ges också för att minimera risken för infektion.

Givarområdet lokalbedövas sedan och när denna har verkat startar extraheringen av hårsäckarna. Steg två är att bedöva mottagarområdet och placera håret i området som önskas fyllas ut.

Hur lång tid ingreppet tar varierar kraftigt beroende på hur många grafts som transplanteras.

5. Återhämtning och uppföljning

Efter ingreppet går vi igenom skötselråd och sedan går det bra att åka hem. Normalt kan man känna sig lite trött och omtumlad.

Uppföljning med PRP-behandling görs sedan efter 7 dagar, 14 dagar och till sist efter 4 veckor.

Därefter är det rekommenderat att komma på återbesök efter 6 och 12 månader.

Generell information om hårtransplantation

De första hårtransplantationerna utfördes för 50 år sedan. Dessa gav i många fall kraftiga ärr och tveksamma resultat. Idag har kunskapen och erfarenheten ökat enormt och tekniken förfinats. Dagens utrustningen möjliggör ett arbete med mycket mindre transplantat, till och med enskilda hårstrån.

Vad är grafts?

Ett centralt begrepp vid en hårtransplantation är ”graft”. En graft, eller follikel graft, är en samling hårstrån som växer tillsammans.

Som mest kan de vara fyra hårstrån som växer tätt ihop. Varje hårstrå har en egen hårsäck och har ingen kontakt med de andra mer än att de växer i en tät liten klunga. Bedömning av ingreppets omfattning bygger på erfarenhet från patienter och och hur mycket hår som ska flyttas räknas i antal grafts.

Det genomsnittliga antal som vi på Nordic Hair Clinic använder för att beskriva hur många hårstrån det finns i varje graft är 2,5 hårstrån.

vad-ar-grafts

fue-metoden

FUE-metoden (Follicle Unit Extraction)

På Nordic Hair Clinic använder vi oss av FUE-metoden som ger ett mycket naturlig resultat med en snabb läkning utan ärr. I de flesta fall tas hår från nacken och flyttas till det glesa eller tomma området. Håret som växer i nacken är genetiskt kodat att aldrig sluta växa.

De transplanterade hårstråna växer därför för alltid. Det är dock möjligt att ta hår från andra delar på kroppen men bara i undantagsfall då hårstråna i nacken är mest genetiskt lämpliga.

FUE-metoden innebär att enskilda grafts tas direkt från givarområdet med hjälp av en mycket tunn och liten borr (0,5-0,8 mm i diameter). Håret i givarområdet rakas av till en längd på cirka 1-2 mm för att borren ska kunna omsluta hårsäcksgruppen.

Grupperna sorteras sedan utifrån antal hårsäckar. Antal strån i hårsäcksgruppen avgör placeringen på huvudet för att erhålla ett så naturligt resultat som möjligt.

Att tänka på

En hårtransplantation är ett ingrepp som ska tänkas över mycket noga. Håret som flyttas växer för alltid och därför gäller det att inte bara tänka här och nu utan också ta framtiden i beaktning.

Om håravfallet fortskrider efter en hårtransplantation kan man behöva genomgå ytterligare ett ingrepp vid en tidpunkt längre fram. Det gäller därför att inte ta för många grafts första gången så att det finns mer hår att ta av. För oss är det en självklarhet att på ett förståeligt sätt redogöra för detta under konsultationen. Vi anser oss ha mycket stort ansvar i att förmedla eventuella begränsningar till våra kunder.

Hur hårstråna placeras har också stor betydelse för slutresultatet. De måste vinklas rätt så att hårstråna följer växtriktningen på de befintliga hårstråna, speciellt vid lite mindre ingrepp så som en ögonbrynstransplantation.

Läkning och skötsel

Efter en transplantation utförd med FUE-metoden bildas det små sårskorpor där hårsäckarna har borrats ur och där de har placerats. Dessa försvinner vanligtvis inom 7-10 dagar. Det kan uppstå en svullnad på skalpen till följd av lokalbedövningen men denna lägger sig vanligtvis inom ett par dagar.

Vid konsultationen går vi noga igenom det man ska tänka på efter en hårtransplantation.

48 timmar efter ingreppet går det bra att skölja håret. Dag 3 ska man tvätta håret försiktigt med ett milt schampo. Torka huvudet försiktigt med mjuka rörelser.

Efter 4 dagar går det bra att börja använda en huvudbonad såsom keps och mössa, de ska dock inte trycka hårt mot huvudet.

Man bör vänta ca 14 dagar med att träna och utföra aktiviteter som ger kraftigt ökad puls och högt blodtryck. Lugnare promenader går bra och rekommenderas för att hålla igång cirkulationen.

Även stylingprodukter och direkt solljus ska undvikas de första 14 dagarna efter operationen.

Uppföljning görs efter 1, 2 och 4 veckor samt igen efter 6 och 12 månader.

PRP-behandlingar är alltid tillgängligt vid hårtransplantationer

Vi erbjuder alltid PRP-behandlingar i samband med en hårtransplantation vilka ges vid uppföljningarna.

PRP står för Platelet Rich Plasma där Platelet är ett namn på våra minsta blodplättar. Dessa består av en stor mängd tillväxtfaktorer – kroppsegna proteiner med stark positiv inverkan på aktiviteten i cellerna. När hårsäckarna injiceras med tillväxtfaktorer startar en mängd positiva reaktioner i huden.

Tillväxtfaktorerna signalerar till stamcellerna runt varje hårstrå att produktionen av hårceller ska öka vilket betyder fler byggstenar till varje hårstrå – håret stärks och blir kraftigare samtidigt som alla hårstrån får ork att växa sig längre. Näringstillförseln ökar också då fler små blodkärl nybildas.

Även passiva och vilande hårsäckar aktiveras och producerar nya hårstrån. Resultatet blir ett tjockare och friskare hår, som växer både snabbare och längre.

Från bloggen

I vår akademi har vi artiklar om bland annat hårtransplantation. Här kan du läsa mer om hur det går till, och få svar på vanliga funderingar och frågor.

Graft

Graft är ett centralt begrepp inom hårtransplantationsvärlden. Det är engelska och betyder i det här sammanhanget ”hårsäcksgrupp”. Varje hårstrå har sin egen hårsäck med egen talgkörtel och blodförsörjning. En hårsäck – ett hårstrå, alltså. Men...

Borr och punch

För att kunna plocka ut hårsäckar använder vi en borr, eller punch som vi också kallar den. Borren är formad som en cylinder, ett fint rör, och tillverkad av högkvalitativt stål. Det är viktigt...

Eftervård

Eftervården är det viktigaste, men också svåraste momentet som patienten själv måste hantera. Hur patienten sköter sig efter ingreppet kan avgöra slutresultatet. Här har patienten ett ansvar. Regel nummer ett är att under de...

Lokalbedövning

Rent medicinskt är hårtransplantation inget stort ingrepp. Det finns därför ingen anledning att söva ner en patient. Vi lokalbedövar i området som ska behandlas. Det tar några minuter innan området är bedövat, och det...