Seborré – fet hud, hårbotten och hår

Känslan av “oiliness” eller “fet” i huden, hårbotten och hår som de flesta människor ogillar och anser vara ointressant för andra människor också. Till viss del är uppfattningen av “oiliness” eller “fet” mycket personligt och kan eller inte kan vara objektivt identifieras med överflödig hud olja (sebum) produktion. En känsla av oiliness i håret kan också förknippas med ackumulering eller nedbrytning av hår kosmetiska produkter, eller med ansamling av biprodukter av tunga hårbotten svett. Talgöverskott produktionen sker ofta under ungdomsåren, en topp den period som talgproduktion brukar minskar som en person åldrar.

Talgöverskott produktion är ett kliniskt viktigt inslag i många fall av akne, och behandling av akne kan inkludera behandling för att minska talg produktion. Även akne är allmänt tros vara en tonårig sjukdom som kvarstår i vuxen ålder för miljontals människor.

Seborrhea kan orsaka hårbotten och hår att känna oljig eller fet. Till skillnad från seborroiskt eksem, är dock oiliness inte associerad med skorpbildning, inflammation och intensiv klåda. Orsaken till svår seborré bör diagnostiseras av en hudläkare för att utesluta andra villkor och avgöra den bästa behandlingen.

Seborroiskt eksem är en vanlig, kronisk sjukdom som drabbar människor i alla åldrar från spädbarn till medelåldern, men de två högtrafik av händelser är de första 3 månaderna av livet när seborroiskt eksem är känd som “vaggan cap”, och från cirka åldrarna 30 till 70 år.

De mest framträdande av seborroiskt eksem är (1) alltför oiliness av hårbotten och hår, (2) fet, gulaktig skalor som växer till skorpor som täcker röda, inflammerade, fuktig hårbotten hud, och (3) intensiv klåda. I svårare fall tillståndet innebär ögonbryn, kinder och veck i näsan. Den intensiva klåda kan uppmuntra hårt repor som kommer att förbättra inflammation och bana väg för sekundär infektion av bakterier, jäst eller svampar. De svårare former av seborroiskt eksem kan likna psoriasis, och kan även överlappa varandra i ett tillstånd som kallas sebopsoriasis. Orsaken till seborroiskt eksem är inte känd.

Av de tre villkoren, mild mjäll, seborré och seborroiskt eksem är seborroiskt eksemsannolikt den mest allvarliga och ska oftast diagnostiseras och behandlas av hudläkare eller annan läkare med erfarenhet av behandling av hudsjukdom. Behandling av seborroiskt eksem ingår vanligtvis dagligen till två gånger i veckan schampo med en produkt rekommenderas av patientens läkare. Ytterligare former av behandling beror på svårighetsgraden av sjukdomen. som diagnostiseras av läkare. Även om det inte botas, är seborroiskt eksem mycket behandlingsbar och kan oftast rensas med regelbunden användning av receptbelagda behandlingar.

Boka en gratis konsultation

På konsultationen diskuterar vi de bästa lösningarna för dig, helt kostnadsfritt.