Ärftligt håravfall

Den överlägset vanligaste orsaken som gör så att både kvinnor och män tappa hår är att det ligger i generna. Ärftligheten kan hoppa över några generationer, så bara för att någon bär på arvsanlagen för håravfall innebär det inte att man definitivt kommer börja tappa håret.

Vissa personer har kodat i sina gener att håravfallet skall starta vid unga år. Oavsett så finns det mycket goda möjligheter till behandling om denna påbörjas i tid.

Illustration hur ärftligt håravfall är genetiskt kodat

Sköldkörtel

Sköldkörteln är en liten körtel och sitter på strupens framsida. Det är en av kroppens viktigaste körtlar och har stor inverkan på kroppens allmäntillstånd och däribland kvaliteten på hår och hud.

Genom produktion av hormonerna T-3 och T-4 styr sköldkörteln viktiga kroppsfunktioner så som ämnesomsättning, kaloriförbränning, kroppstemperatur och puls.

Problem med sköldkörteln drabbar kvinnor betydligt oftare än män.

Stress

När kroppen genomgår omvälvande och starkt traumatiska upplevelser, såsom kraftiga infektioner, febersjukdomar, barnafödsel, svåra operationer eller extrem stress, kan växtfaserna för de individuella hårstråna förändras.

Från att befinna sig i växtfas (anagen fas som varar upp till 6-7 år) kan hårsäckarna plötsligt övergå till vilofas (telogen fas) och då ramlar hårstråna av. Byte till den telogena fasen kan ske väldigt snabbt. Ibland sker detta inom några veckor och stora mängder hår kan falla av. Ibland kan det däremot dröja upp till flera månader innan hårstråna ramlar ut och då kan det vara svårt att reda ut den egentliga orsaken till håravfallet.

Fler orsaker till kvinnligt håravfall

När det gäller kvinnligt håravfall kan det vara många bakomliggande orsaker som stör hårtillväxten. Det kan bero på flera orsaker och det är inte ovanligt att det är en kombination av dessa.

Fler vanliga orsaker till kvinnligt håravfall:

  • Förlossning
  • Psykiskt eller fysiskt trauma
  • Vitaminbrist
  • Diet
  • Olika mediciner
  • Hormonell obalans

Kom in på en konsultation hos Nordic Hair Clinic om du vill få ditt hår undersökt av en specialist. Våra konsultationer är alltid kostnadsfria.

Illustration på kvinnligt håravfall som börjar i mitten av huvudet och rör sig sakta neråt

Mer om håravfallsprocessen

Håravfall är en successiv process som pågår under en längre tid. Hårsäckarna krymper och kan då inte producera ett lika starkt hår som innan förkrympningen av hårsäcken började. Hårstråt blir tunnare och växer långsammare. Till slut är hårsäcken så liten, och håret så tunt, att hårstråt ramlar av. Detta sker naturligt i kroppen när vi blir äldre då kroppen väljer att prioritera annat än hårproduktionen. Hos vissa börjar den här processen tidigare än andra.

PRP-behandling förebygger denna process då det vidgar storleken på hårsäcken och stimulerar hårtillväxten att komma igång igen.

 

Illustration hårsäcken krymper och slutar producera hår

FAQ om kvinnligt håravfall

Hur kan PRP-behandling hjälpa mot håravfall?

Med PRP utvinner vi kroppsegna tillväxtfaktorer, så kallade trombocyter, som injiceras in i skalpen. Tillväxtfaktorerna vidgar storleken på hårsäcken, som ofta är förkrympt och har varit det under en längre tid om håravfallet har pågått länge. När storleken på hårsäcken ökar orkar hårsäcken börja producera ett hårstrå igen av bättre och starkare kvalitet. Läs mer om vad som händer i håret under en PRP-behandling

Hur mycket hår är det normalt att tappa?

Normalt sätt brukar vi människor tappa omkring 100 – 200 hårstrån per dag. I vissa perioder kan vi tappa mer, men tappar man över 200 hårstrån per dag en längre period kan det vara bra att kolla upp det. Det kan handla om en hormonstörning eller någon underliggande sjukdom. Ett hårstrå växer i ungefär 6 år och går därefter in i en vilofas på 1 – 3 månader innan det ramlar av.

Kan p-piller orsaka håravfall?

P-piller, och framförallt byte av p-piller eller att p-pilleranvändningen upphör, kan trigga igång håravfall om man lider av genetiskt håravfall. Hormonomsättningen kan hjälpa eller trigga igång håravfallet på olika sätt. Läs mer om p-piller och håravfall här

Varför tappar jag hår efter min graviditet?

Under en graviditet producerar kroppen väldigt mycket hormoner och efter förlossningen försöker kroppen återgå till sin normala hormonproduktion. Det kan ta upp till ett år för kroppen att stabilisera sig. Den generella livsomställningen som ett barn innebär med minskad sömn och ökad stress kan också bidra till håravfall efter graviditet. Läs mer om håravfall efter graviditet

Kan man tappa hår av att komma i klimakteriet?

Det är vanligt att många kvinnor börjar tappa hår vid klimakteriet. Den hormonella obalansen kan göra så att kroppen reagerar med att låta håret ramla av. Den minskade mängden av östrogen påverkar många organ i kroppen och det kan även påverka hårets tillväxt. En bra lösning mot håravfall kopplat till klimakteriet är PRP-behandling.

Hjälper det att ta vitaminer mot håravfall?

Det hjälper generellt sätt inte. De flesta i Sverige äter en tillräckligt bred kost och får i sig tillräckligt med vitaminer såvida personen i fråga inte går på en hård diet eller lider av en ätstörning. Oftast är det en annan bakomliggande faktor som orsakar håravfallet.