Våra hjärtefrågor

Hår och hy är mycket mer än bara kosmetika för oss. Det är en avgörande förutsättning för många människors livskvalitet.

hjartefraga

Efter att ha mött tusentals patienter och behandlat deras problem vet vi att dessa områden är otroligt viktiga för självkänsla och självförtroendet.

Nordic Hair Clinic erbjuder permanenta lösningar på hud- och hårproblem. Problem som många gånger inte tas på allvar av den vanliga sjukvården.

Här under våra hjärtefrågor har vi samlat information som vi vill lyfta fram, som förklarar vårt jobb och visar vad som driver oss. Här finns förutom fakta om forskningsframsteg och sjukdomar, även patientberättelser som ökar förståelsen för de svårigheter som drabbar den med hud- eller hårproblem.

Sköldkörteldagen 21/5 2016

skoldkorteldagen-768x394Lördagen den 21 maj uppmärksammade vi sköldkörteldagen (world thyriod day) tillsammans med Sköldkörtelföreningen. Ca 400 000 svenskar är idag diagnostiserade med skölkörtelsjukdomen hypotyreos och förmodligen är det ännu fler som lider av någon form av sköldkörtelrubbning. Sköldkörteln producerar viktiga hormoner med stor inverkan på hälsan i stort. Hormonerna reglerar bland annat ämnesomsättningen i kroppen vilket innebär att en rubbning i balansen gör att kroppen använder och gör av med energin snabbare eller långsammare än normalt.

Listan på symptom som en underpresterande sköldkörtel kan ge är många: ständig frusenhet, viktuppgång, extrem trötthet, torr hud, försämrat minne etc. Om sköldkörteln istället är överaktiv är vanliga symptom viktnedgång, värmekänslor och hjärtklappning.

Många går runt i flera månader eller år utan att veta varför man mår dåligt. Symptomen är så många och de är inte alltid man tänker på att de hänger ihop. Sköldkörtelns hormonsvärden kan mätas genom ett blodprov. Men problemet är att värdena dels varierar över dygnet samt att det är svårt att veta de normala referensvärdena då vad som är normalt för en person inte alltid är det för en annan. Resultatet blir att det både är svårt att mäta samtliga hormoner och därför få korrekt läkemedel och dos. Levaxin är det vanligaste läkemedlet mot en understimulerad sköldkörtel och innehåller de hormoner som sköldkörteln producerar. Många blir bra med Levaxin men långt ifrån alla.

Sköldkörtelföreningen verkar för att öka kunskapen om sköldkörtelsjukdomar och för en bättre vård – helt enkelt ett friskare liv för sköldkörtelsjuka. Under sköldkörteldagen var det många spännande föreläsningar, bland annat av författaren till en kokbok med kost för autoimmuna sjukdomar, en kvinna som berättade om hennes långa resa för att äntligen må bra och en specialistläkare i endokrinologi.

Vi träffar kvinnor varje vecka som kommer till oss med håravfall till följd av sköldkörtelproblem. Många vet om det sedan innan, men inte alla. Misstänker vi att håravfallet beror på något annat än genetik eller stress rekommenderar vi alltid ett blodprov. Håravfall är bara ett i raden av många symptom, men vår ambition är att hjälpa till med det som just vi kan och samtidigt hjälpa till att öka uppmärksamheten kring frågan i stort – för det behövs!

 

Alopecia totalis - läs Mias berättelse

Mia 26 år fick håret tillbaka med hjälp av PRP efter att ha drabbats av Alopecia totalis

”Jag vill att alla i min situation ska känna till att det finns en lösning, PRP!”

mia

Allt började en dag när Mia av en slump upptäckte en kal fläck bakom ena örat, då väl gömd av hennes långa mörka hår. Orolig bokade hon snabbt ett läkarbesök med inställningen att det skulle ordna sig. Två månader senare var hennes huvud helt kalt. Trots dystra prognoser från många håll återfick Mia sin hårväxt med hjälp av metoden PRP (Platelet Rich Plasma).

Alopeci är en autoimmun sjukdom där kroppens immunförsvar attackerar hårsäckarna och triggar dem till att gå in i viloläge. Till följd lossnar alla hårstrån från de inaktiva hårsäckarna. Cirka 2 % av Sveriges befolkning beräknas ha någon form av Alopeci. Vanligast är fläckvis håravfall men en del utvecklar Alopecia totalis vilket innebär total avsaknad av hår på huvudet – Mia är en av dem.

Efter den första upptäckten blev fläckarna snabbt fler och växte i storlek. Mia beskriver förloppet som en negativ spiral – fler fläckar och mindre hår gav upphov till stress, och stressen fick till följd att hon tappade ännu mera hår.

PRP_foreefter_AlopeciaAreata

”Det första jag gjorde på morgonen och det sista jag gjorde på kvällen var att titta mig i spegeln, och jag tänkte ’vem är hon?’”. Jag var ledsen och arg och det handlade dels om håret i sig, men också om att inte känna igen mig själv.”

Mia gick till flera olika specialister och överallt var prognosen dyster. Idag vet man inte säkert varför somliga drabbas och sjukdomen är oförutsägbar i sin uppkomst och sitt förlopp. Hon fick rådet att försöka acceptera situationen och förlika sig med att sjukdomen med dess symptom skulle vara en del av henne för alltid, något som var lättare sagt än gjort. Mia berättar att hon kände sig mycket övergiven och ensam. Hennes självförtroende blev sämre och hon började isolera sig och ta avstånd från sociala sammanhang och situationer. När allt var som värst fick Mia höra om behandlingsformen PRP genom sin mammas syster. Hon började aktivt söka information om metoden och bokade slutligen en konsultation hos Nordic Hair Clinic.

”Jag kände direkt att jag kommit till en trygg plats där jag fick chans att grundligt gå igenom och berätta min historia. Det var så skönt att känna att någon verkligen lyssnade och såg just mig.”

PRP står för Platelet rich plasma där platelet är ett namn för våra minsta blodplättar. Dessa består av en stor mängd tillväxtfaktorer vilka har till uppgift att läka och stimulera processer i kroppen vid behov. Vid en behandling utvinns denna substans ur patientens eget blod och injiceras sedan på det aktuella området. När de koncentrerade tillväxtfaktorerna når hårsäckarna startar ett positivt händelseförlopp med en rad konkreta effekter. Passiva hårsäckar aktiveras åter och mängden hårceller ökar. Mia svarade fantastiskt på behandlingen och idag, efter fem stycken PRP-behandlingar, är hennes hår fem centimeter långt och tätt och växer återigen.

”Redan några veckor efter första behandlingen kunde jag se att håret började växa. Även om det bara handlade om ett tunt lager hårstrån blev jag så glad. De där första hårstråna visade att behandlingen verkligen fungerar och jag fick hoppet tillbaka.”

Det finns flera förbund och plattformar som aktivt jobbar med att sprida kunskap om sjukdomen för att förändra normer och påverka beslutsfattare. De agerar som en trygg plats där man som drabbad kan finna stöd och inspireras av de i samma situation. Men som ung tjej kan det ta mycket lång tid att acceptera den förändring som sjukdomen ger upphov till.

”Jag tycker att det är starkt av de personer som fullt ut lyckas acceptera sin sjukdom och visst får man perspektiv på saker och ting. I slutändan så handlar det ju endast om håret och man är frisk förövrigt. Men när man är i den situationen jag var, och kände det jag kände, är man beredd att göra precis allt. Jag vill därför att alla i min situation ska känna till att det finns en lösning, PRP!”

Håravfall och Alopeci är ofta ett känsligt ämne att tala om för de som drabbats. Även för de som fått håret tillbaka handlar det om ett starkt minne av en jobbig och känslomässig period. Idag ser Mia mycket positivt på framtiden och vill inte lägga mer negativ energi på sitt hår – hon är fokuserad på att börja leva livet fullt ut i igen.

Nordic Hair Clinic är Sveriges ledande klinik inom tillämpad PRP. Vi har sett hur PRP kan lösa en rad olika problem och typer av håravfall. Det går inte att bota sjukdomen Alopeci, men med hjälp av PRP kan vi behandla symptomen och lindra besvären.